Hoe maak je een appeltaart - Harsta Hoeve Skip to main content

Een heerlijk typische

Engelse appeltaart

Hoe maak je een appeltaart

Wanneer de zomer ten einde loopt, is het ook erg lekker om een paar van de appels te vervangen door mooie peren uit de boomgaard.

Voor het deeg:

  • 225 g Bloem
  • 140 g Boter
  • 85 g Suiker
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 2 Eidooiers

Voor de vulling:

  • Bloem, voor het bestuiven
  • 1 Grote stoofappel (Bramley)
  • 4 Handappels
  • 3 Eetlepels bruine suiker of rietsuiker
  • Geraspte schil van een halve citroen
  • Theelepel gemberpoeder
  • Rozijnen
  • 1 Eidooier, vermengd met een scheutje melk

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150 C/stand 2. Voor het deeg meng je in een keukenmachine bloem, boter, suiker en citroenschil. Doe er daarna de eidooiers bij en een drupje water om het mengsel te binden.

Boter een metalen taartvorm met een doorsnede van 20 centimeter in – je moet een metalen vorm gebruiken, omdat die de hitte beter geleidt, zodat de bodem van de taart net zo snel gaart als de bovenkant.

Deel je deeg in tweeen en rol de ene helft op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap.. Leg het deeg in de metalen vorm en druk het voorzichtig aan in de hoekjes. Als het deeg een beetje scheurt of breekt, is dat geen probleem: plak het gewoon weer dicht – daardoor ziet het er juist mooi ambachtelijk uit!

Zet de vorm en de rest van je deeg in de koelkast terwijl je de appels schilt. Snijd de Bramley in vier parten en de handappels in acht. Doe de appels met de suiker, citroenschil, gember, sultana′s of rozijnen en een eetlepel water in een klein pannetje. Laat de partjes appel 5 minuten zachtjes pruttelen, tot ze net gaar en zacht zijn. Zet de pan van het vuur en laat de partjes appel volledig afkoelen.

Haal de taartvorm en het deeg uit de koelkast en schep het appelmengsel in de vorm. Kwast de rand van het deeg in met het mengsel van eidooier en melk en rol de andere helft van het deeg uit. Drapeer het deeg over de taart, druk de randjes tussen duim en wijsvinger op elkaar en snijd overtollige stukjes weg. Kwast de bovenkant ook in met het mengsel van eidooier en melk, maak een paar kleine inkepingen en zet de taart 45 tot 50 minuten in de oven.

Schep de porties appeltaart op de borden en geef er custardvla bij!

Ook enthousiast geworden?